JackpotCity.com - €500 ΔΩΡΕΑΝ! Κάνε κλίκ και παίξε στο JackpotCity.com και θα δείς, έχεις έρθει στο σωστό καζίνο! Κάντε κλικ εδώ

Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

It's The Political Economy, Stupid

Τον εξαιρετικά επίκαιρο τίτλο “It’s the Political Economy, Stupid” έχει η διεθνής έκθεση που  παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης από τις 27 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. 
Η συγκεκριμένη έκθεση, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιμελητές Oliver Ressler και Gregory Sholette, προέκυψε από το φαινόμενο της αλλαγής στη ροή του οικονομικού κεφαλαίου, που έχει ξεφύγει από τα στενά χωρικά όρια και έχει διαλύσει όλα όσα θεωρούνταν κάποτε στέρεα στην κερδοσκοπία των αγορών. Ο τίτλος της προέκυψε από τη φράση του υποψήφιου Μπιλ Κλίντον στην καμπάνια του το 1992 “It’s the economy, stupid”, τροποποιημένη εδώ από τον Σλοβένο φιλόσοφο Slavoj Žižek.
Η έκθεση “It’s the Political Economy, Stupid” αποτελεί χώρο συνάντησης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα 30 τελευταία χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών, όλα αυτά που έχουν οδηγήσει τις περισσότερες κυβερνήσεις του πλανήτη στην ολική η μερική εγκατάλειψη του μέχρι πρόσφατα ρόλου τους ως διαιτητών  μεταξύ της ασφάλειας της πλειοψηφίας και των κερδοσκόπων του εταιρικού τομέα.
«Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, συνεπές στο ρόλο που έχει προδιαγράψει ως πεδίο διασταύρωσης ποικίλων αντιλήψεων και πρακτικών γύρω από τη σύγχρονη τέχνη και τη σχέση της με την κοινωνία, προσκάλεσε τους επιμελητές Oliver Ressler και Gregory Sholette να παρουσιάσουν την έκθεση It’s the Political Economy, Stupid στο ελληνικό κοινό, μετά την ολοκλήρωση της στο Austrian Cultural Forum στη Νέα Υόρκη (24.01-22.04.2012) και πριν τη φιλοξενία της στο Pori Art Museum στη Φινλανδία, την άνοιξη του 2013. Τα ζητήματα που θέτει η έκθεση, η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα αφορούν άμεσα την Ελλάδα, από την οποία για πολλούς ξεκίνησε το ευρωπαϊκό πείραμα αναδιανομής κεφαλαίων, διάλυσης εργασιακών κεκτημένων και οργανωμένων προνοιακών δομών, και πλήρους εξάρτησης της πολιτικής ζωής από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Η έκθεση πραγματοποιείται με ελάχιστους πόρους, σε μία περίοδο που κορυφώνεται ίσως η κοινωνική κρίση και η κοινωνικοπολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατόρθωσε να συγκεντρώσει ήδη από την περίοδο της προετοιμασίας της μεγάλο ενδιαφέρον και ανταπόκριση. Υλοποιείται δε χάρη στην ενίσχυση, στην αλληλεγγύη και την εθελοντική προσφορά φορέων, συνεργατών και φίλων, καθώς και χάρη στον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλων των στελεχών του ΚΜΣΤ και την υποστήριξη της Διοίκησης που μας επιτρέπει να συνεχίζουμε το έργο μας σε πείσμα των αντιξοοτήτων», αναφέρει η Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του ΚΣΤΘ. 
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι: Zanny Begg (AU) & Oliver Ressler (AT), Filippo Berta (IT), Linda Bilda (AT), Libia Castro (ES) & Ólafur Ólafsson (IS), Julia Christensen (US), Yevgeniy Fiks, Olga Kopenkina, Alexandra Lerman (US), flo6x8 (ES), Melanie Gilligan (CA), Jan Peter Hammer (DE), Alicia Herrero (AR), Institute for Wishful Thinking (US), Sherry Millner & Ernie Larsen (US), Isa Rosenberger (AT), Dread Scott (US)
Επιμέλεια: Oliver Ressler και Gregory Sholette
Συντονισμός για το ΚΣΤΘ: Αρετή Λεοπούλου και Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικοί Τέχνης-Επιμελητές ΚΜΣΤ/ΚΣΤΘ
Με αφορμή την έκθεση “It’s the Political Economy, Stupid”, οργανώθηκε ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων.
Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένα εισιτήρια: 1,50 ευρώ
Ομαδικά εισιτήρια: 1 ευρώ
Πληροφορίες εκδήλωσης
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, Λιμάνι, 54110 Θεσαλονίκη, http://www.cact.gr
Εγκαίνια: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012, 20.30
Διάρκεια: 27 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00
Το ΚΣΤΘ θα παραμείνει κλειστό 11-27 Αυγούστου 2012
Είσοδος 1 - 3 ευρώ